Wat zegt de voedingsdriehoek over aardappelen?

Wat zegt de voedingsdriehoek over aardappelen?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven bundelde alle huidige, wetenschappelijke kennis over gezonde voeding in de voedingsdriehoek. Dat model wil elke Vlaming met haalbare en praktische adviezen bewustmaken en motiveren om gezonder te eten.

De voedingsdriehoek is onderverdeeld in kleurzones die het effect van de producten op je gezondheid weerspiegelen. Maar wat zegt de driehoek nu over aardappelen?

Gekookte en gepureerde aardappelen die bereid zijn zonder boter bevinden zich in de donkergroene zone. Die zone bevat weinig of niet-bewerkte voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong met een gunstig effect op de gezondheid. Je vindt er ook groenten, fruit, volle granen, peulvruchten, noten, zaden en plantaardige oliën en andere vetstoffen rijk aan onverzadigde vetzuren.

De gemiddelde Vlaming eet nog te weinig van die voedingsmiddelen. We mogen er dus verhoudingsgewijs méér van eten, ook van aardappelen. Aardappelen passen prima in een maaltijd ter vervanging van volle graanproducten. Hou je gewoon aan de aanbevolen bordindeling: de helft groenten, een vierde aardappelen en een vierde vlees, vis, eieren, peulvruchten of vleesvervangers.

Gefrituurde aardappelbereidingen zoals frieten, kroketten en chips zitten niet in de donkergroene, maar eerder in de rode zone. Omdat ze veel meer vet en calorieën aanbrengen geldt het advies om ze niet te vaak en niet te veel op het menu te zetten.

Natuurlijk mag je al eens zondigen, maar met mate.

 

 

Bron: https://www.lekkervanbijons.be