Mag je aardappelen combineren met vlees of groenten?

Mag je aardappelen combineren met vlees of groenten?

Natuurlijk mag dat. Er is geen wetenschappelijke reden om bepaalde voedingsmiddelen zoals aardappelen en vlees niet meer samen te eten. Dat is een gewoonte die in de Vlaamse eetcultuur zit ingebakken, en daar is niets mis mee.

Hoe zit het dan met diëten die van leer trekken tegen combineren, zoals Montignac? Die combinatiediëten stellen dat het combineren van eiwitten (die bijvoorbeeld in vlees zitten) en koolhydraten (in aardappelen) de spijsvertering verstoort. Een theorie die door fysiologen stellig wordt ontkracht. Zij zeggen dat ons lichaam voor de vertering van koolhydraten, vetten en eiwitten verschillende enzymen gebruikt. Die enzymen werken perfect naast elkaar, zonder dat ze elkaars werking hinderen.

Bovendien bestaan de meeste voedingsmiddelen op zichzelf al uit verschillende voedingsstoffen die je sowieso niet kan scheiden. Zo bevatten peulvruchten – waarvan toch aangenomen wordt dat ze gezond zijn – zowel koolhydraten als eiwitten. Kortom: fysiologen zien geen enkele reden om aardappelen niet met vlees te combineren. Als je last hebt van spijsverteringsproblemen moet je de oorzaak elders zoeken. Stress, een ongezonde of eenzijdige voeding, ziekte of te veel medicijnen kunnen je spijsvertering beïnvloeden. Overleg dan met je arts of diëtist om na te gaan waar mogelijke knelpunten in je voeding zitten.

 

 

Bron: https://www.lekkervanbijons.be