Verhogen aardappelen de kans op diabetes, obesitas of hart- en vaatziekten?

Verhogen aardappelen de kans op diabetes, obesitas of hart- en vaatziekten?

Wat sommigen ook beweren … Er is geen wetenschappelijk bewijs dat gekookte aardappelen slecht zijn voor de gezondheid en die ziektes
in de hand werken. Dat stelt het Vlaams Instituut Gezond Leven. Dat instituut heeft voor de uitwerking van de nieuwe voedingsdriehoek alle huidige, wetenschappelijke kennis bestudeerd en bijkomend advies gevraagd aan voedingsexperten.

We moeten gekookte of gepureerde aardappelen in een warme maaltijd wel beschouwen als graanproduct en niet als groenten, zoals dat
in de Vlaamse eetcultuur het geval is. Op die manier dragen aardappelen bij tot de noodzakelijke inname van meervoudige koolhydraten, vezels en belangrijke micronutriënten zoals kalium en vitamine C. Dat zijn tenslotte allemaal voedingsstoffen waar we nog te weinig van opnemen.

Voor gefrituurde aardappelen zijn er wel meer aanwijzingen die linken naar een verhoogd risico op diabetes, obesitas of hart- en vaatziektes.
Frieten, kroketten of chips brengen meer vet en calorieën aan. Daarnaast kunnen ook andere leefstijlfactoren meespelen. Wie meer frieten eet, eet mogelijk in het algemeen ook minder gezond, beweegt misschien minder en rookt meer. Je eet dus best niet te veel gefrituurde aardappelbereidingen.

 

 

 

Bron: https://www.lekkervanbijons.be