Zijn aardappelen nu dikmakers of niet?

Zijn aardappelen nu dikmakers of niet?

Heb je een zwak voor frieten of kroketten? Schep je doorgaans meer saus op dan goed voor je is? En werk je je puree telkens weer
af met een extra klontje boter of een scheutje room? Ja, dergelijke verwennerijen kunnen de calorieteller snel doen oplopen. Maar dat is niet de schuld van de aardappel …

Een normale portie gekookte aardappelen – dat is ongeveer 200 gram of 4 middelgrote aardappelen ter grootte van een kippenei – brengt slechts 140 kilocalorieën aan. Met 200 gram gekookte rijst of deegwaren zit je snel aan 260 kilocalorieën. Neem je pasta als hoofdgerecht, dan gaat het vaak al over een portie van 300 gram gekookte deegwaren per persoon, goed voor ongeveer 400 kilocalorieën (en dat is zonder saus …).

Maken aardappelen dus dik? Het antwoord is nee. De aardappel op zich is geen caloriebom. Maar de bereidingswijze kan je wel de das omdoen. Een portie goudgele frietjes brengt 5 keer zoveel calorieën aan als dezelfde portie gekookte aardappelen. Om maar te zeggen …

 

 

 

Bron: https://www.lekkervanbijons.be